Przetłumacz stronę

Imieniny obchodzą

Dzisiaj: Romana Klaudyny
Jutro: Elzbiety Seweryna
Pojutrze: Anatola Sedzimira

Życzymy wszystkiego najlepszego.

Pogoda



Odwiedziło nas

Dzisiaj0
Wczoraj101
W tygodniu505
W miesiącu1573
Razem199599
Polskie Centrum Akredytacji
Aktualności

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Operacja mająca na celu zakup zestawów aparatury laboratoryjnej współfinansowana
jest ze Środków Unii Europejskiej w ramach działania pomocy technicznej.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywany wynik operacji: zapewnienie odpowiedniego wsparcia dla instytucji
odpowiedzialnych za monitorowanie działań określonych w przepisach.

 
Koszt analizy podstawowej próby rolniczej Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 13 czerwca 2016 17:39

OSChR w Lublinie informuje, że cena podstawowej analizy pH, fosfor, potas, magnez dla upraw rolniczych wynosi 13.12 zł brutto.


  • Cennik uproszczony [PDF].
  • Dz.U. 2014, poz. 1210

    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości i sposobu uiszczania opłat za zadania wykonywane przez okręgowe stacje chemiczno-rolnicze.

    D20141210.pdf

 

Płatności prosimy dokonywać na konto bankowe
NBP O/O Lublin 45 1010 1339 0000 8422 3100 0000

Poprawiony: sobota, 24 czerwca 2017 10:11
 
Azot w glebie Drukuj Email
wtorek, 18 lutego 2014 14:16

AZOT W GLEBIE


azot w glebie

Azot (N) potrzebny jest roślinom jako materiał budulcowy białek i kwasów nukleinowych. Wchodzi też w skład witamin, nukleotydów, alkaloidów i chlorofilu. Warunkuje prawidłowy rozwój roślin uprawnych, pobudza wzrost części podziemnych i nadziemnych roślin, nadając im intensywnie zieloną barwę. Wydłużając okres wegetacji reguluje także zużycie innych składników pokarmowych, takich jak np.: potas czy fosfor. Dlatego makroelement ten jest jednym z najważniejszych pierwiastków wpływających na wielkość i jakość plonu.

 

Wizualnym objawem niedostatku azotu jest jasnozielony kolor liści i łodyg oraz wątły pokrój roślin. W skrajnych przypadkach niedostatku tego pierwiastka liście roślin żółkną, a ich słabo wykształcone owoce przedwcześnie dojrzewają. Niemniej niebezpieczny jest również nadmiar tego makroskładnika. Rośliny przenawożone azotem mają ciemnozielony kolor i wytwarzają bardzo dużą masę (duże liście, w znacznej ilości, grube łodygi), owoce są nieliczne i słabo wykształcone. Przeazotowanie roślin wydłuża znacznie okres ich wegetacji oraz powoduje kumulację azotanów, co jest niebezpieczne dla zdrowia człowieka, a także niekorzystne z punktu żywienia zwierząt.

Poprawiony: wtorek, 18 lutego 2014 19:30
Więcej…
 
Znaczenie boru dla upraw sadowniczych Drukuj Email
wtorek, 19 lutego 2013 13:39

ZNACZENIE BORU DLA UPRAW SADOWNICZYCH.

 

Bor wpływa na funkcjonowanie i podziały komórek, zwiększa efektywność pobierania składników pokarmowych, zwłaszcza: azotu, potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Bor uczestniczy w procesie kiełkowania pyłku oraz wzrostu łagiewki pyłkowej, co polepsza zapłodnienie kwiatów, a w konsekwencji zawiązywanie owoców.

Objawy niedoboru boru:

  • pąki kwiatowe rozwijają się nieprawidłowo, zamierają kwiaty (szczególnie u grusz),
  • liście wierzchołkowe są chlorotyczne, wąskie, kruche, z nekrozami na brzegach,
  • wzrost pędów jest ograniczony, może dochodzić do zamierania wierzchołków pędów oraz nekroz i łuszczenia się kory na pniach,
  • owoce są zdrobniałe zniekształcone, ordzawione, skorkowaciałe, mało smaczne, mają tendencję do wcześniejszego dojrzewania i opadania,
  • na czereśniach zawiązywanie owoców jest słabsze, obserwuje się często obfite opadanie zawiązków (miękka pestka, brak nasiona w pestce), owoce są zdrobniałe zniekształcone z wyraźnymi plamami, mało smaczne, mają tendencję do wcześniejszego dojrzewania, liście pożółkłe z zaschniętymi brzegami

Liście wierzchołkowe jabłoni są wydłużone i kruche Deformacje, drobnienie oraz korkowacenie owoców jabłoni Kora pni jabłoni łuszczy się i pęka (tzw. chropowatość kory)
Poprawiony: wtorek, 19 lutego 2013 14:41
Więcej…
 
ZASOLENIE GLEB I PODŁOŻY OGRODNICZYCH Drukuj Email
Wpisany przez Ewa Suska-Jakubczak   
poniedziałek, 18 lutego 2013 19:12

ZASOLENIE GLEB I PODŁOŻY OGRODNICZYCH

Zasolenie to sumaryczne stężenie rozpuszczalnych soli w glebie lub podłożu. Najsilniej na zasolenie wpływają aniony azotowe, chlorkowe, siarczanowe i boranowe, następnie kationy sodu, potasu, amonu, glinu, żelaza, jak również kwaśne węglany sodu, potasu i magnezu. Słabszy wpływ wywierają fosforany, zaś wapń może mieć działanie łagodzące. Silniej na zasolenie wpływają aniony niż kationy, co związane jest z ich słabszą sorpcją fizyko-chemiczną.

Zasolenie może być spowodowane naturalnym nagromadzeniem się soli w glebie  i powstaniem gleb słonych lub może być konsekwencją nieracjonalnej działalności człowieka. Główne przyczyny zasolenia podłoży ogrodniczych to niewłaściwe nawożenie oraz  stosowanie nieodpowiedniej wody do podlewania.

Poprawiony: środa, 02 marca 2016 12:10
Więcej…
 
Wpływ zawartości próchnicy na rolniczą przydatność gleb Drukuj Email
czwartek, 19 kwietnia 2012 18:07

Wpływ zawartości próchnicy na rolniczą przydatność gleb.


Jednym z podstawowych składników gleby, decydującym o jej żyzności jest materia organiczna. Kształtuje ona fizyczne, fizykochemiczne i biochemiczne właściwości gleby. W jej skład wchodzą obumarłe szczątki roślinne i zwierzęce, produkty ich rozkładu oraz wtórnej syntezy. Tę część materii organicznej, która całkowicie zatraciła swoją anatomiczną i morfologiczną strukturę tkanek, określa się mianem próchnicy. W glebach mineralnych użytkowanych rolniczo próchnica stanowi 80-90% całej substancji organicznej gleby. Z tego powodu przyjmuje się, że pojęcie materii organicznej jest synonimem próchnicy.

Poziom próchniczy jest najwyższym poziomem gleby, znajdującym się tuż pod okrywą roślinną. Jego miąższość wynosi ok. 10 cm. W pionowym przekroju profilu glebowego widoczny jest jako najciemniejsza warstwa (A). Na tym właśnie poziomie, zachodzi proces humifikacji, który daje początek próchnicy. Powstawanie i rozkład próchnicy jest procesem ciągłym, ale zachodzącym bardzo wolno. Szacuje się, że powstanie 1 cm tego poziomu, w zależności od miejscowych warunków trwa od 200 do 500 lat.

Poprawiony: czwartek, 19 kwietnia 2012 20:01
Więcej…
 
Rola wapnowania gleby w sadzie Drukuj Email
piątek, 22 lipca 2011 18:52

Rola wapnowania gleby w sadzie

 

Duża część sadowników nawozi już swoje sady na podstawie wyników badań gleby otrzymanych ze Stacji Chemiczno-Rolniczych ale jest też pewna grupa która w dalszym ciągu nawozi sady w „ciemno” (na oko). Takie nawożenie wcześniej czy później prowadzi do sytuacji skrajnych, a więc występowania objawów deficytu bądź co gorsze do nadmiaru niektórych składników. Efektem tego jest pogorszenie się jakości owoców, spadek plonów, wzrost kosztów produkcji oraz degradacja środowiska naturalnego.

 

Odpowiedni odczyn gleby (pH) jest bez wątpienia jednym z ważniejszych czynników decydujących o prawidłowym odżywianiu się drzew i krzewów w trakcie wegetacji. Pozwala również na wykorzystanie przez rośliny naturalnej zasobności gleby w składniki pokarmowe oraz poprawia jej strukturę. Wszystko to korzystnie wpływa nie tylko na rozwój systemu korzeniowego, lecz także na zdolność gleby do zatrzymywania wody, oraz umożliwia prawidłowy rozwój mikroorganizmów glebowych. Pozwala efektywne wykorzystanie zastosowanych nawozów, czyli uzyskanie wysokiego plonu roślin o dobrej jakości.

 

Poprawiony: sobota, 06 sierpnia 2011 15:06
Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 2