Przetłumacz stronę

Imieniny obchodzą

Dzisiaj: Elzbiety Seweryna
Jutro: Anatola Sedzimira
Pojutrze: Janusza Konrada

Życzymy wszystkiego najlepszego.

Pogoda



Odwiedziło nas

Dzisiaj117
Wczoraj191
W tygodniu308
W miesiącu2715
Razem269132
Aktualności
Ogólnopolski program regeneracji środowiskowej gleb poprzez ich wapnowanie Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 19 lipca 2019 13:04
  1. Informacje dostępne na stronie Krajowej Stacji Chemiczno Rolniczej po kliknięciu w odnośnik.
  2. Oblicz wsparcie jakie otrzymasz w ramach wapnowania regeneracyjnego gleb
Poprawiony: środa, 21 sierpnia 2019 12:21
 
Program azotanowy Drukuj Email
Wpisany przez Anna Kamola   
czwartek, 27 grudnia 2018 12:14

Informacje na temat programu azotanowego dostępne na stronie Krajowej Stacji Chemiczno-Rolniczej pod adresen: https://schr.gov.pl/index.php?c=article&id=35.

Poprawiony: środa, 02 stycznia 2019 13:03
 
Szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych klientów przez Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą w Lublinie Drukuj Email
Wpisany przez Anna Kamola   
poniedziałek, 28 maja 2018 11:38
  1. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza w Lublinie (dalej: OSCHR Lublin). Możesz się z nami skontaktować w następujący sposób:
    • listownie na adres: 20-810 Lublin, ul. Sławinkowska 5
    • przez e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
    • telefonicznie: (81) 742-63-01
  2. Na Inspektora ochrony danych wyznaczyliśmy Pana Pawła MITURSKIEGO. Jest to osoba, z którą możesz się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych. Z inspektorem możesz się kontaktować w następujący sposób: listownie na adres: 20-810 Lublin, ul. Sławinkowska 5 przez e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. telefonicznie: (81) 742-63-01
  3. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, aby: ewidencjonować osoby korzystające z usług OSChR w Lublinie.
  4. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie Twojej wyraźnej zgody, którą możesz wycofać w dowolnym momencie. Art. 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
  5. Będziemy przechowywać Twoje dane do czasu:
    • wycofania przez Ciebie zgody na przetwarzanie danych osobowych.
  6. Nie będziemy przekazywać Twoich danych osobowych.
  7. Przysługują Ci następujące prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:
    • prawo do wycofania zgody,
    • prawo dostępu do Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania sprostowania Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania usunięcia Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych,
    Aby skorzystać z powyższych praw, skontaktuj się z nami lub z naszym inspektorem ochrony danych (dane kontaktowe w punktach 1 i 2 powyżej).
    Prawo wycofania zgody
    Twoje dane osobowe są przetwarzane na podstawie zgody. W związku z tym masz prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie Twojej zgody przed jej wycofaniem. Zgodę możesz wycofać poprzez złożenie odpowiedniego pisma.
    Prawo wniesienia skargi do organu
    Przysługuje Ci także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  8. Obowiązek podania przez Ciebie danych osobowych wynika w szczególności z przepisów prawa wskazanych w pkt 4 powyżej.
Poprawiony: poniedziałek, 28 maja 2018 12:40
 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup młynów glebowych związany z realizacją monitoringu gleb w ramach PROW 2014 -2020, współfinansowana jest ze Środków Unii Europejskiej w ramach działania pomocy technicznej.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywany wynik operacji: zapewnienie odpowiedniego wsparcia dla instytucji odpowiedzialnych za monitorowanie działań określonych w przepisach.


"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Operacja mająca na celu zakup zestawów aparatury laboratoryjnej współfinansowana
jest ze Środków Unii Europejskiej w ramach działania pomocy technicznej.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywany wynik operacji: zapewnienie odpowiedniego wsparcia dla instytucji
odpowiedzialnych za monitorowanie działań określonych w przepisach.

 
Azot w glebie Drukuj Email
wtorek, 18 lutego 2014 14:16

AZOT W GLEBIE


azot w glebie

Azot (N) potrzebny jest roślinom jako materiał budulcowy białek i kwasów nukleinowych. Wchodzi też w skład witamin, nukleotydów, alkaloidów i chlorofilu. Warunkuje prawidłowy rozwój roślin uprawnych, pobudza wzrost części podziemnych i nadziemnych roślin, nadając im intensywnie zieloną barwę. Wydłużając okres wegetacji reguluje także zużycie innych składników pokarmowych, takich jak np.: potas czy fosfor. Dlatego makroelement ten jest jednym z najważniejszych pierwiastków wpływających na wielkość i jakość plonu.

 

Wizualnym objawem niedostatku azotu jest jasnozielony kolor liści i łodyg oraz wątły pokrój roślin. W skrajnych przypadkach niedostatku tego pierwiastka liście roślin żółkną, a ich słabo wykształcone owoce przedwcześnie dojrzewają. Niemniej niebezpieczny jest również nadmiar tego makroskładnika. Rośliny przenawożone azotem mają ciemnozielony kolor i wytwarzają bardzo dużą masę (duże liście, w znacznej ilości, grube łodygi), owoce są nieliczne i słabo wykształcone. Przeazotowanie roślin wydłuża znacznie okres ich wegetacji oraz powoduje kumulację azotanów, co jest niebezpieczne dla zdrowia człowieka, a także niekorzystne z punktu żywienia zwierząt.

Poprawiony: wtorek, 18 lutego 2014 19:30
Więcej…
 
Znaczenie boru dla upraw sadowniczych Drukuj Email
wtorek, 19 lutego 2013 13:39

ZNACZENIE BORU DLA UPRAW SADOWNICZYCH.

 

Bor wpływa na funkcjonowanie i podziały komórek, zwiększa efektywność pobierania składników pokarmowych, zwłaszcza: azotu, potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Bor uczestniczy w procesie kiełkowania pyłku oraz wzrostu łagiewki pyłkowej, co polepsza zapłodnienie kwiatów, a w konsekwencji zawiązywanie owoców.

Objawy niedoboru boru:

  • pąki kwiatowe rozwijają się nieprawidłowo, zamierają kwiaty (szczególnie u grusz),
  • liście wierzchołkowe są chlorotyczne, wąskie, kruche, z nekrozami na brzegach,
  • wzrost pędów jest ograniczony, może dochodzić do zamierania wierzchołków pędów oraz nekroz i łuszczenia się kory na pniach,
  • owoce są zdrobniałe zniekształcone, ordzawione, skorkowaciałe, mało smaczne, mają tendencję do wcześniejszego dojrzewania i opadania,
  • na czereśniach zawiązywanie owoców jest słabsze, obserwuje się często obfite opadanie zawiązków (miękka pestka, brak nasiona w pestce), owoce są zdrobniałe zniekształcone z wyraźnymi plamami, mało smaczne, mają tendencję do wcześniejszego dojrzewania, liście pożółkłe z zaschniętymi brzegami

Liście wierzchołkowe jabłoni są wydłużone i kruche Deformacje, drobnienie oraz korkowacenie owoców jabłoni Kora pni jabłoni łuszczy się i pęka (tzw. chropowatość kory)
Poprawiony: wtorek, 19 lutego 2013 14:41
Więcej…
 
ZASOLENIE GLEB I PODŁOŻY OGRODNICZYCH Drukuj Email
Wpisany przez Ewa Suska-Jakubczak   
poniedziałek, 18 lutego 2013 19:12

ZASOLENIE GLEB I PODŁOŻY OGRODNICZYCH

Zasolenie to sumaryczne stężenie rozpuszczalnych soli w glebie lub podłożu. Najsilniej na zasolenie wpływają aniony azotowe, chlorkowe, siarczanowe i boranowe, następnie kationy sodu, potasu, amonu, glinu, żelaza, jak również kwaśne węglany sodu, potasu i magnezu. Słabszy wpływ wywierają fosforany, zaś wapń może mieć działanie łagodzące. Silniej na zasolenie wpływają aniony niż kationy, co związane jest z ich słabszą sorpcją fizyko-chemiczną.

Zasolenie może być spowodowane naturalnym nagromadzeniem się soli w glebie  i powstaniem gleb słonych lub może być konsekwencją nieracjonalnej działalności człowieka. Główne przyczyny zasolenia podłoży ogrodniczych to niewłaściwe nawożenie oraz  stosowanie nieodpowiedniej wody do podlewania.

Poprawiony: środa, 02 marca 2016 12:10
Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 2